Magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világot, Bemutatkoznak a HSUP második tanévének legjobb projektjei

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az EFOTT fesztivál kísérő rendezvényeként zajlott 2022. június 13-án Kápolnásnyéken a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day eseménye. Itt mutatkozott be a HSUP projektcsapatai közül az a húsz, amelyeket a program partnereiből álló szakértői testület a legígéretesebbnek ítélt a második tanév végén. 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére 2020-ban 21 egyetemen elindított program, Magyarország első felsőoktatási startup programja. A pilot évet követően az első éles tanév az NKFIH ügynökségének – az Express Innovation Agency-nek – szakértői támogatásával folytatódott. 

A HSUP országosan egységes, komplex startup program, amelynek fő célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, mindezt egy új, közös e-learning platformon keresztül. Az I. félévében az elméleti tudás elsajátítása után a félév végén a vizsga mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy onepagert is készítenek, amelyeket a valamennyi egyetemen létrehozott – szakemberekből álló – testület saját hatáskörben bírál el és választja ki a továbbjutó projektötleteket. A II. félévben a hallgatók vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatnak el és a nyertes projektekhez csatlakozva 3-5 fős csapatokba szerveződve, mentorok segítségével valósítják meg ötleteiket, amely szakasz során ösztöndíjtámogatásban is részesülnek, amelynek összege havi 150.000 Ft hallgatónként. A gyakorlatorientált startup program első pilot évében több mint száz innovatív ötleten dolgoztak a csapatok, az idei – 2021/2022-es – tanévben ennek közel a duplája, 189 projektötlet került kiválasztásra és további 6 egyetem és egy külhoni civil szervezet is csatlakozott a programhoz. 

A Demo Day után az ügynökség egyedi installációval is megjelent az EFOTT fesztiválon, hogy bemutassa a fiataloknak a HSUP szemléletformáló eddigi eredményeit és további támogató lehetőségeit.