Magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világot, Bemutatkoznak a HSUP második tanévének legjobb projektjei

Az EFOTT fesztivál kísérő rendezvényeként zajlott 2022. június 13-án Kápolnásnyéken a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day eseménye. Itt mutatkozott be a HSUP projektcsapatai közül az a húsz, amelyeket a program partnereiből álló szakértői testület a legígéretesebbnek ítélt a második tanév végén. 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére 2020-ban 21 egyetemen elindított program, Magyarország első felsőoktatási startup programja. A pilot évet követően az első éles tanév az NKFIH ügynökségének – az Express Innovation Agency-nek – szakértői támogatásával folytatódott. 

A HSUP országosan egységes, komplex startup program, amelynek fő célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, mindezt egy új, közös e-learning platformon keresztül. Az I. félévében az elméleti tudás elsajátítása után a félév végén a vizsga mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy onepagert is készítenek, amelyeket a valamennyi egyetemen létrehozott – szakemberekből álló – testület saját hatáskörben bírál el és választja ki a továbbjutó projektötleteket. A II. félévben a hallgatók vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatnak el és a nyertes projektekhez csatlakozva 3-5 fős csapatokba szerveződve, mentorok segítségével valósítják meg ötleteiket, amely szakasz során ösztöndíjtámogatásban is részesülnek, amelynek összege havi 150.000 Ft hallgatónként. A gyakorlatorientált startup program első pilot évében több mint száz innovatív ötleten dolgoztak a csapatok, az idei – 2021/2022-es – tanévben ennek közel a duplája, 189 projektötlet került kiválasztásra és további 6 egyetem és egy külhoni civil szervezet is csatlakozott a programhoz. 

A Demo Day után az ügynökség egyedi installációval is megjelent az EFOTT fesztiválon, hogy bemutassa a fiataloknak a HSUP szemléletformáló eddigi eredményeit és további támogató lehetőségeit.